Seminee

Beneficiile încălzirii cu lemne într-un șemineu și impactul asupra mediului

Semineu Amelia 25 Moldova

Interesul pentru ecologie este într-o creștere continuă și atinge toate aspectele vieții, inclusiv încălzirea locuințelor. Desigur, nu toți au acces la încălzirea geotermală sau la energia regenerabilă, respectiv dintre metodele clasice de încălzire alegerea cade pe lemne. Sună interesant? Ei bine, impactul asupra mediului este multifactorial – lemnul poate fi o opțiune ecologică dacă este colectat și utilizat în mod sustenabil. 

Sistemele de încălzire cu lemne, cum ar fi diversele sobe pe lemne sau șeminee premium, pot fi eficiente și ecologice, cu condiția să fie utilizate corespunzător. În combinație cu o casă eficientă din punct de vedere energetic, un șemineu pe lemne de o calitate înaltă oferă multiple beneficii și este o alegere ecologică. Simpla îmbunătățire a izolației și instalarea unor ferestre cu grad înalt de ermetizare, împreună cu un șemineu pe lemne folosit corect, poate reduce necesarul de încălzire al locuinței, reducând, astfel, amprenta de carbon.

Alegerea lemnului ca mijloc de încălzire asigură confortul termic al locuinței tale și contribuie la reducerea impactului asupra mediului. Deși arderea lemnului poate genera emisii de particule fine și poluare atmosferică, cu toții ținem minte că anume pădurile absorb CO2 în timpul creșterii copacilor. De asemenea, lemnul tăiat pentru a rări pădurile și a stimula creșterea noilor plante poate fi utilizat fără remușcări – rezultând dintr-o procedură standard pentru întreținerea zonei verzi. Prin urmare, utilizarea lemnului ca sursă de căldură, poate avea un impact aproape zero asupra mediului. Este o modalitate ecologică și sustenabilă de încălzire a locuinței, care poate fi benefică pentru și pentru confortul tău, și pentru mediul înconjurător.

Semineu de colt

Cum alegi o sobă sau un șemineu de calitate? 

  • Nu chiar întotdeauna contează prețul, deși adesea șemineele premium sunt o investiție inteligentă (care în timp de atenuează). În primul rând contează eficiența energetică; ar fi indicat să cauți modele cotate pentru acest aspect, deoarece o eficiență mai mare înseamnă că vei arde mai puțin lemn pentru a obține aceeași cantitate de căldură. De exemplu, modelele Piazzetta intră în această categorie. 
  • Totodată, este important să iei în considerare emisiile de poluare, astfel încât să optezi pentru un șemineu sau o sobă care respectă standardele de emisii reduse și care utilizează tehnologii pentru reducerea poluanților. Construcția și materialele folosite sunt de asemenea cruciale pentru durabilitatea și performanța pe termen lung. De exemplu, oțelul gros și fonta sunt dintre materialele cele mai preferate, pentru robustețea lor. 
  • Aspectul și designul sunt și ele de luat în considerare, deoarece vrei să alegi un model care să se potrivească esteticii locuinței tale și care să-ți placă. Iar dacă vorbim strict de impactul asupra mediului, contează mai mult tipul de convecție și ventilație. Sobele care funcționează un timp mai îndelungat pe o singură încărcătură de combustibil sunt de preferat, în acest sens. De asemenea, asigură-te că dimensiunea și capacitatea de încălzire sunt potrivite pentru spațiul pe care îl ai și pentru necesitățile tale. Opțiunile suplimentare, cum ar fi ventilatoarele pentru distribuirea căldurii sau sistemele de control al aerului, pot îmbunătăți confortul și performanța. 
  • Verifică dacă șemineul sau soba sunt certificate și aprobate conform standardelor de siguranță și eficiență. Înainte de a face o achiziție, este întotdeauna recomandabil să cercetezi recenziile și părerile altor consumatori, pentru a obține o imagine de ansamblu despre experiențele lor cu produsul respectiv. În magazinul nostru ai o alegere largă de sobe pe lemne și șeminee de cea mai înaltă calitate

Alte lucruri importante de reținut

Folosirea de material de proastă calitate sau unul nepotrivit trebuie evitată, deoarece poate duce la supraîncălzirea camerei de ardere și la deteriorarea componentelor șemineului. De exemplu, folosirea de rășinoase, deșeuri sau chiar resturi de scânduri de pe șantier, pe lângă faptul că produc temperaturi mari pe termen scurt, contribuie și la deteriorarea șamotei, deformarea ușii și a altor elemente componente și, în special, duc la depuneri excesive pe coșul de fum. 

Pentru a încălzi eficient și sigur locuința, dar și pentru a evita emisiile nedorite, lemnul utilizat pentru șeminee pe lemne trebuie să aibă un conținut de umiditate sub 20%. Astfel, se va evita depunerea de reziduuri pe incinta focarului și a sistemului de evacuare. În plus, vaporii de apă pot duce și la formarea funinginii care se întărește într-un strat gros, fiind greu de îndepărtat, și formând astfel un risc mare de aprindere. Și, desigur, este obligatoriu pentru toți proprietarii să se asigure că se efectuează verificări și curățări periodice, cel puțin o dată pe an, și doar cu personal specializat în acest sens.

Ai decis că încălzirea cu lemne ți se potrivește? Te așteptăm la noi să alegi soba ori șemineul potrivit! 

Pentru mai multe produse și informații, vizitează showroom-ul pe adresa: mun. Chișinău, str. Lunca Bicului 26/1. Contact telefonic: +(373) 78 99 09 09.