Seminee

Sfaturi esențiale pentru utilizarea corectă a șemineului! 

Semineu pe lemne Premium

     La ziua de azi, din ce în ce mai multe case sunt dotate cu șeminee premium, creând astfel o atmosferă confortabilă și plăcută. Cu toate acestea, utilizarea corespunzătoare a unui șemineu este esențială pentru a asigura nu doar un aspect estetic plăcut, ci și o durabilitate îndelungată în timp. Într-un studiu recent, s-a observat că utilizarea necorespunzătoare a șemineelor este una dintre principalele cauze ale problemelor cu acestea, multe dintre acestea fiind rezultatul ignorării instrucțiunilor de folosință sau a nerespectării acestora.

      Problemele care apar de cele mai multe ori nu sunt cauzate de defecte ascunse ale șemineelor, ci de modul incorect în care acestea sunt exploatate. Astfel, este crucial să identificăm principalele cauze ale disfuncțiilor și să oferim informații utile pentru proprietarii de șeminee, pentru a asigura o exploatare corespunzătoare și durabilă a acestora.

       1. Supravegherea accesului la șemineu după montaj.

     Cel mai des problemele apar la casele în construcție, unde personalul poate utiliza șemineul în mod necorespunzător. Este crucial să supravegheați echipele de construcție care utilizează șemineul sau chiar să interziceți utilizarea acestuia până la finalizarea lucrărilor. În plus, în cazul în care pe parcurs se mai efectuează alte lucrări, șemineul ar trebui să fie foarte bine protejat și acoperit.

       2. Tipul de combustibil folosit.

   Folosirea de material de proastă calitate sau nepotrivit poate duce la supraîncălzirea camerei de ardere și la deteriorarea componentelor șemineului. De exemplu, folosirea de rășinoase, deșeuri sau chiar resturi de scânduri de pe șantier, pe lângă faptul că produc temperaturi mari pe termen scurt, contribuie și la deteriorarea șamotei, deformarea ușii și a altor elemente componente, iar în special depuneri excesive pe coșul de fum. Totuși, e recomandat ca în cazul în care aveți unele resturi de lemn de la construcții sau lemn de rășinoase (cum ar fi brad, molid, pin, cedru sau altele), să le folosiți doar pentru aprinderea focului în șemineu și nicidecum pentru o ardere îndelungată.

        3. Conținutul de umiditate al lemnului.

       Lemnul utilizat pentru șeminee pe lemne trebuie să aibă un conținut de umiditate sub 20%, pentru a evita depunerea de reziduuri pe incinta focarului și a sistemului de evacuare. Pentru a ști exact care este umiditatea lemnului folosit, e recomandat să utilizați aparate speciale de verificat umiditatea. Acest lucru e necesar, deoarece umezeala din lemn poatea scădea considerabil puterea calorică, care în rezultat va fi folosită pentru evaporarea acestei ape, și nu pentru a asigura încălzirea.  În plus, vaporii de apă pot duce și la formarea funinginii care se întărește într-un strat gros, fiind greu de îndepărtat și formând astfel un risc mare de aprindere.

         4. Evitarea supraîncărcării.

       Supraîncărcarea șemineului cu prea mult combustibil poate duce la deteriorarea elementelor componente, cum ar fi ușile, șamota sau deflectorul. Tocmai de aceea, producătorii de șeminee recomandă ca încărcarea să nu fie mai mult de 30% din volumul camerei de ardere.

Semineu de perete in living

        5. Curățarea și verificarea regulată a coșului de fum și a șemineului.

      Este obligatoriu pentru toți proprietarii să se asigure că se efectuează verificări și curățări periodice, cel puțin o dată pe an și doar cu personal specializat în acest sens.

        6. Alegerea dimensiunii corecte a lemnelor.

      Dimensiunea lemnelor și așezarea acestora în interiorul camerei de ardere este crucială pentru evitarea fisurilor sau a contactului direct cu elementele din sticlă. Cum poate fi clarificat acest moment? Dimensiunea corectă a lemnelor este cea definită de producătorii șemineului, de asemenea pentru orientare – la încărcarea cu combustibil este necesară păstrarea distanței de 5 cm față de pereții laterali. 

         7. Manipularea cu grijă a lemnelor.

      Încărcarea lemnelor trebuie făcută cu atenție, evitând trântirea acestora sau utilizarea cu brutalitate, pentru a preveni deteriorarea interiorului șemineului. Dacă doriți ca șemineul dumneavoastră să vă deservească o perioadă lungă de timp, va fi nevoie să-l folosiți cu grijă.

        8. Curățarea sticlei.

       Pentru curățarea sticlei, se recomandă utilizarea unor soluții speciale în cantități mici și evitarea excesului de lichide care ar putea deteriora garniturile sau etanșările. În caz contrar, există riscul ca acestea să se întărească, împiedicând etanșarea corespunzătoare sau dilatarea sticlei.

        9. Curățarea regulată a camerei de ardere.

      Este esențială curățarea regulată a cenușii și reziduurilor o dată la 2-3 zile, pentru a preveni acumularea și deteriorarea componentelor interioare. În plus, e recomandat ca curățarea să se facă prin aspirare pentru a evita deteriorarea șamotei.

       10. Alegerea combustibilului potrivit.

      Utilizarea unui lemn potrivit este un alt factor crucial pentru durabilitatea și funcționarea corespunzătoare a șemineului. Astfel, lemnul de încărcare trebuie să fie sub formă de buștean și de esență tare, cum ar fi: frasin, arțar, stejar, fag, carpen etc. În schimb, este interzisă alimentarea șemineului cu lemne ce conțin substanțe chimice, de exemplu: parchet, lac, uleiuri, diferite tipuri de vopsea sau alte substanțe chimice, întrucât acestea pot avea în ele corpuri străine (cuie, capse etc) ce pot duce la deteriorarea focarului în timp.

      Un șemineu pe lemne este, de obicei, o investiție importantă, iar utilizarea și întreținerea corectă sunt esențiale pentru prelungirea duratei sale de viață și pentru evitarea unor costuri suplimentare pentru reparații sau reamenajări.  

      Multifoc încurajează proprietarii de șeminee să acorde o atenție deosebită acestor sfaturi pentru a se bucura de confortul și frumusețea șemineului lor pentru mai mult timp, evitând astfel costuri suplimentare și disconfortul provocat de defectele acestora. Utilizarea corectă a unui șemineu nu numai că prelungește durata de viață a acestuia, dar și oferă siguranță și confort pe termen lung în locuință.

Pentru mai multe produse și informații, vizitați showroom-ul pe:

mun. Chișinău, str. Lunca Bicului 26/1

Website: http://multifoc.md

Magazin online: https://multifoc.md/lp_multifuoco

Contact: +(373) 78 99 09 09